Val av kyrka
Hade det inte varit för att vi ska ha dubbelbröllop så hade vi gift oss utomhus.
Malin lovade sin blivande svärfar det för några år sedan, som tur var för henne blev han inte arg när hon svek det löftet.
Några punkter som vägde in av valet av kyrka.
* Måste ligga ganska nära Svenljunga.
* Inte för stor, Länghems- och Svenljunga kyrka var det alltså inte på tal om.
* Vill inte åka allt för långt till festlokalen, alltså kyrka och festlokal som
ligger ganska nära varandra. Var fanns det?
Dax att koppla upp sig och leta efter kyrkor på internet.
Både Malin och Linda fastnade för den lilla röda träkyrkan i Roasjö.
Som tur var hade varken Mathias eller Paul några invändningar.
Samtidigt så löste sig problemet: festlokal. Roasjöbygdegård ligger nära kyrkan.
Lite historik om kyrkan
En äldre träkyrka fanns före den nuvarande, som byggdes 1690. Till kyrkbygget bidrog bl.a. Märta Lillie på Stora Apelnäs. Man fick också kollektmedel från både Kinds härad och Göteborgs stift samt kontanta medel av kung Karl XI. En notering finns om en gåva på 1 daler från ”några som fångat ett lodjur” . även små summor är antecknade som t.ex. 4 öre från ” en resande man från Borås”.
Vid ett inbrott 1689 togs 11 daler och 1 öre ur kyrkskrinet. Men kyrkan kunde byggas utan skulder. Kyrkan hade ursprungligen bara fönster på den södra sidan. Sakristia och torn saknades men en klockstapel hade ”en stor och skön ” klocka. Antalet bänkar utökades vid en tillbyggnad 1782 från 12 till 16. På norra sidan utefter långsidan fanns en fruntimmersläktare. Den togs senare bort, då den inte var ”åtråvärd” av pigor och inhyses kvinnor, för vilken den var avsedd.
Altartavlan målades på 1780-talet av Nils Åhvall i Borås. Samme konstnär målade också altartavlan i Seglora kyrka, som nu finns på Skansen i Stockholm och mycket påminner om Roasjö kyrka.
Tornet byggdes 1809. Den första orgeln var ett verk av kantor Lindgren, som avgick 1896. Han ägde instrumentet men ville vid sin avgång donera det till församlingen. Då troligen kvaliteten inte var så bra nekade man och i stället kom en ny orgel att byggas tack vare en donation av Andreas och Sofia Eriksson på Roasjö Stom.
På predikstolen står fortfarande ett gammalt timglas från 1700-talet. Någon gammal dopfunt finns inte bevarad.
Den äldsta ljuskronan är från 1745. På Göteborgs museum finns deponerat en mässhake av siden från 1600-talet samt en kudde, som bär initialerna ”S.C. M.F. Anno 1751”. Mässhaken
< span>
På kyrkogården finns en gravsten över kyrkoherde Erik Rosenius född i Roasjö 1667 och död i Sexdrega 1738. Han blev kyrkoherde 1709. Av hans ättlingar blev många berömda. Stenen restes av hans sonson justitiestatsminister Mattias Rosenblad. Texten på stenen meddelar att Rosenius blev ”stamfader för fyra adliga ätter”.
|